BLOGLIFESTYLEPIJNVRIJ

Jin Shin Jyutsu Q&A

Geschreven door Ruben Oosterbosch 11 april 2018 0 reacties
Jin Shin Jyutsu

Wat is energetische therapie?

Het woord energetisch zegt al veel over de therapie. Bij een energetische behandeling wordt de energie in het lichaam in balans gebracht. Dit wordt gedaan door de handen op weloverwogen plaatsen op je lichaam te leggen. Energetische therapie is een natuurlijke behandelwijze waarbij geen medicijnen gebruikt worden. Het zelfhelende mechanisme van het lichaam wordt geactiveerd, hierdoor worden blokkades opgeheven en kan de energie beter door je lichaam stromen.

Hoe werkt energetische therapie?

Zoals we allemaal weten is energie overal om ons heen. Er bestaan verschillende soorten energie, een soort hiervan is lichaamsenergie. Lichaamsenergie kun je zien als de accu van het lichaam. Deze accu voorziet het hele lichaam en de processen in het lichaam van energie. Wanneer we hevige emoties, stress of schokkende gebeurtenissen ervaren dan geeft het lichaam stresshormonen af. Het lichaam heeft deze stresshormonen in kleine hoeveelheden nodig om goed te kunnen functioneren, maar op het moment dat deze stress hormonen chronisch worden afgeven door het lichaam, kunnen de banen waarin de energie zich in het lichaam verplaats geblokkeerd worden. Hierdoor kunnen pijn en/of spanningen ontstaan.

Hoe functioneren de energiebanen in het lichaam?

De banen waarin de energie door het lichaam stroomt worden meridianen genoemd. Deze energiebanen kunnen op bepaalde specifieke plaatsen in het lichaam verstopt raken. De oorzaken voor het verstoppen van deze banen zijn vaak negatieve emoties, zoals angst, woede, verdriet, zorgen of stress. De plaatsen waar de meridianen verstopt kunnen raken noemen we de energiesloten. Volgens de energetische behandelwijze Jin Shin Jyutsu hebben we in het lichaam links en rechts 26 energiesloten. Op het moment dat een energieslot verstopt raakt ziet het lichaam dit als een waarschuwing en op deze plaatsen hoopt zich dan de energie op. Deze waarschuwing merken we dan als spanning of pijn. Als we niks met deze waarschuwingen doen kan zich dit op verschillende manieren gaan uiten. We hebben meer last van fysieke klachten en organen kunnen minder goed functioneren. Hierdoor is op andere plaatsen in het lichaam een tekort aan energie, wat zich dan weer uit als moeheid of koude handen en voeten.

Hoe gaat een energetische Jin Shin Jyutsu behandeling?

Een Jin Shin Jyutsu behandeling duurt tussen de 40 en 60 minuten. Tijdens de behandeling lig je gekleed met je gezicht omhoog op de behandelbank. Welke energiesloten behandeld moeten worden (open zetten) wordt bepaald door aan het begin van de behandeling aan de polsen te voelen. De handen van de therapeut kunnen als ‘startkabels’ van de levensenergie gezien worden. De vingertoppen van de behandelaar worden op specifieke veiligheidsenergiesloten gelegd, hierdoor kan de energiestroom weer in harmonie en balans gebracht worden. Dit kan per energieslot 2 tot 20 minuten duren.

Wat kan een energetisch therapeut behandelen?

Er wordt gezegd dat eigenlijk alle klachten in het lichaam behandeld kunnen worden, zowel lichamelijk als psychisch. Dit komt omdat lichaam en geest als een geheel gezien wordt. Wanneer er blokkades in de energiestroom ontstaan kan dit zich uiten in lichamelijke of psychische klachten. Op het moment dat je energetisch behandeld wordt ontstaat er een proces in het lichaam dat tot heling leidt. Hoeveel behandelingen en welk soort behandeling er nodig is heeft te maken met de desbetreffende klacht. Hoe erg de klacht is, hoe lang iemand de klacht al heeft en hoe goed iemand reageert op deze energetische benadering zijn allemaal factoren die hierbij meespelen. Bij ernstige en chronische klachten zijn er vaak meer behandelingen nodig voordat de eerste effecten ervaren worden.

Wat kunt u zelf van een behandeling voelen?

De meeste mensen die energetisch behandeld worden ervaren de behandeling als aangenaam, rustgevend of prettig. Hetgeen iemand tijdens een energetische behandeling ervaart is heel persoonlijk. Sommige mensen ervaren een tinteling die door het lichaam trekt, anderen voelen een plaatselijke warmte en weer anderen voelen zich boos, verdrietig, moe of duizelig. Er zijn ook mensen die tijdens de behandeling niets ervaren, maar ook bij deze mensen wordt er iets in beweging gezet. De reactie die het lichaam geeft wordt dan later pas opgemerkt. Bij iedereen die behandeld is wordt een proces geactiveerd in het lichaam, dit kan zich mogelijk ook uiten tot een tijdelijke verergering van de klachten, omdat het lichaam reageert op de behandeling.

Wordt iedereen beter?

Ik vind het geweldig om mensen te behandelen en te zien dat de meesten er baat bij hebben. Helaas is energetische therapie niet allesomvattend en kan niet iedereen volledig genezen worden. Er zijn soms klachten waarbij de pijn wel verzacht wordt maar niet volledig genezen. Zoals eerder gezegd heeft het ook te maken met hoe goed iemand op de benadering reageert. Het komt ook soms voor dat er na vijf behandelingen geen lichamelijk resultaat geboekt is, dan wordt er in wederzijds overleg vaak gestopt met de behandeling. Men heeft dan meestal wel meer inzicht gekregen in waarom de klachten aanwezig zijn, hierdoor kunnen ze het probleem dan zelf aanpakken.

Is er sprake van een placebo-effect bij patiënten of werkt het echt?

Energetische therapie bestaat al meer dan 2000 jaar. En al heel lang ervaren mensen de effecten van deze behandeling. Als er geen effecten zouden zijn was deze manier van behandelen al lang uitgestorven. Deze wijsheid omvat de middelen die we nodig hebben om ons leven tot een gezonde ervaring te maken. Energetische therapie werkt omdat het zelf genezende proces in het lichaam geactiveerd wordt. Tijdens het genezen van het lichaam spelen de gedachten die iemand heeft ook een grote rol. Wanneer we negatief denken zullen deze gedachten ook tot uiting komen in het fysieke lichaam. Kijk maar bijvoorbeeld naar mensen in het ziekenhuis, de patiënten die positief zijn knappen sneller op van klachten dan de patiënten die de moed al opgegeven hebben. Het is ook zo dat dieren en planten positief op energetische therapie reageren. Dieren hebben een ander bewustzijn en planten zover bekend hebben geen bewustzijn. Toch reageren ze positief op energetische therapie. Van inbeelding kan dan geen sprake zijn.

Hoe ben ik ertoe gekomen om het werk van energetisch therapeut te gaan doen?

Zo’n zeven jaar geleden zat ik niet lekker in mijn vel. Ik was boos en voelde me agressief. Iedere dag had ik ruzie met mijn ouders om de kleinste dingen. Het liep helemaal uit de hand en het kon zo niet meer verder. Mijn vader kwam met het idee om me te laten behandelen door Leon Bemelmans, een energetisch therapeut die met Jin Shin Jyutsu werkte. Na 12 behandelingen was ik een heel ander persoon. Ik kon beter met mijn emoties overweg en ik stond weer in mijn eigen kracht. Twee jaar later was het weer zo ver! Ik stopte met m’n derde opleiding en ik wist niet meer hoe ik verder moest. Leon heeft me toen weer energetisch behandeld. Na een paar behandelingen werd het me steeds duidelijker dat ik het gevoel dat ik na de behandelingen ervaarde met mensen wilde delen. Toen heb ik me ingeschreven bij een energetische opleiding en afgelopen jaar heb ik een cursus Jin Shin Jyutsu gevolgd. Na de cursus ben ik mensen gaan behandelen en de reacties die ik van hen kreeg waren erg positief. Hierdoor heb ik ervaring opgedaan en vertrouwen gekregen om mensen te helpen. Vanaf 1 april behandel ik mensen in de praktijk bij Ten Meerssen.
We durven te wedden dat je dit ook leuk vindt

Laat een reactie achter

REN MET TEN!FACEBOOKINSTAGRAM