BLOGLIFESTYLEVOEDING

“Ik weet waar het aan ligt”

Geschreven door Esther Sondeijkers 28 september 2017 0 reacties
juli2017_hoe-kan-ik-verantwoord-uiteten

“Ik weet waar het aan ligt”, zegt een cliënt tegen me, maar……….tja beter te dik in de kist dan iets lekkers gemist, he!” Voor mij zit een man van in de veertig. Hij weegt meer dan 100 kilo met een lengte van 173 cm. De huisarts heeft hem verwezen, omdat hij moet afvallen. Zijn suikerspiegel is verhoogd en zijn cholesterol ook. “Mijn moeder was ook zo zwaar, maar zij is er wel 83 jaar mee geworden! Ik vind genieten van lekker eten heel gezond”.

Het moge duidelijk zijn dat deze meneer ver uit van gezond is en dat weet hij zelf ook. Herkent u dat ook dat u weet dat u iets moet veranderen aan u zelf, maar dat u zich zelf saboteert? U weet waar het aan ligt, maar u vindt de modus niet om uw gedrag te veranderen en u verzint zelfs hele goede redenen om niet te hoeven veranderen! Veranderen is een kwestie van motivatie. Motivatie is geen eigenschap, maar wel iets wat u kunt creeeren. U kunt veranderen als er een ugentie aanwezig is. Mijn client is bezig om suikerziekte te ontwikkelen wanneer hij niet in grijpt.

Veranderen is lastig als u niet direct de pijn ervaart van het niet-veranderen, zoals dat bij rokers het geval is. Als het effect van de nadelen van uw gedrag te ver in de toekomst ligt, dan voelt u de noodzaak niet om nu te veranderen. Kortom er moet een sterke pijnprikkel zijn die u in beweging zet om een gedragspatroon te veranderen. Wellicht kunnen de volgende vragen u helpen een pijnprikkel te ervaren: Wat kost het u wanneer u niet verandert? Wat gebeurt er als u zo door gaat? Wat zal u mislopen in uw leven? Wat kost het u nu al? Om uw motivatie te versterken kunt u zichzelf ook deze vragen stellen: Als u wel verandert, hoe zal u zich dan voelen? Wat wordt er dan allemaal mogelijk voor u? Wat kunt u dan nog meer bereiken? Hoe zal het zijn voor uw dierbaren (partner, kinderen, ouders), hoeveel gelukkiger, gezonder en aantrekkenlijk zult u dan zijn? Mijn client is in elk geval aan het denken gezet en realiseert zich dat hij zichzelf al die tijd voor de gek heeft gehouden.

Hoe zit het met u? Wat wilt u graag veranderen om fit, slank, gezond en vitaal door het leven te gaan?
We durven te wedden dat je dit ook leuk vindt

REN MET TEN!FACEBOOKINSTAGRAM