BEWEGENBLOGLIFESTYLEPIJNVRIJYoga

Wist je dat yoga goed is voor lichaam en geest?

Geschreven door Joan Theelen 25 juli 2018 0 reacties
Yoga ten meerssen

Dat Yoga goed is voor lichaam en geest is voor sommige wellicht al bekend. Velen hebben al eens yoga geprobeerd, omdat ze hebben gehoord dat Yoga goed voor je zou zijn. 

Na een eerste les voel je direct dat Yoga helemaal geweldig is. Je stapt namelijk met een goed geval van de mat af, maar misschien ook helemaal niet. De eerste Yogales kan een fantastische ervaring zijn, maar het kan ook frustraties of emoties met zich meebrengen.

Waardoor je misschien denkt: “dit hoeft voor mij nooit meer!”

Het zweverige imago van yoga is gelukkig in de loop der jaren aan het slijten, waardoor steeds meer mensen het willen uitproberen. Maar waar wat zijn nou precies die voordelen van yoga? Het krijgen van een goede gezondheid staat niet op nummer één bij Yoga, het is namelijk een bijkomstig resultaat. Het is echter wel vaak de reden waarom mensen starten met Yoga. Wie wil immers niet gezonder, energieker en vitaler zijn?

Een gezond lichaam en een gezonde geest zijn de basis voor een gelukkig leven. Daarom vandaag de gezondheidsvoordelen van Yoga op een rij!

Begin met ademhalen

Je ademhaling verbetert! Tijdens mijn yoga lessen zijn we eigenlijk constant bezig met ons te focussen op onze ademhaling. We starten altijd met aandacht naar onze ademhaling toe te brengen, je observeert waar je ademhaling zit en met de oefeningen beweeg je op het ritme van je ademhaling. Op die manier word je bewust gemaakt van je lichaam. Veel mensen zitten als het ware in hun hoofd en daar is al snel de ademhaling met het bovenlichaam aan gekoppeld. Wanneer je je concentreert op je ademhaling en je ademt diep in, voel je dat je borstkast, middenrif én je buik iets naar voren komt. Een buikademhaling levert je niet alleen meer zuurstof op, het brengt je ook meer in ‘contact’ met je lichaam. Probeer het maar eens, heel bewust inademen, voel je buik bollen en tijdens je uitademing, zakt je buik weer omlaag. Ik noem het altijd de golfbeweging van je ademhaling die door je lichaam heen beweegt.

Waar is yoga nog meer goed voor?

Yoga leert je ook om beter om te gaan met allerlei vormen van stress. Je leert het waar te nemen en het niet weg te drukken of te negeren. Je zult er min of meer mee moeten ‘dealen’. Vooral tijdens de ontspanning laat ik je bewust worden van wat je allemaal voelt en ervaart en dit te accepteren. Door middel van je ademhaling het zoveel mogelijk van je af te zetten. Je maakt op die manier weer ruimte voor nieuwe ervaringen en nieuwe energie.

Yoga brengt lichaam en geest weer dicht bij elkaar en als je in balans bent, voel je je ook beter. We weten allemaal dat je met bewegen endorfine aanmaakt, ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Het stresshormoon cortisol daalt hierdoor. Dit maakt dat je je prettig en ontspannen gaat voelen en de rest van de dag goed doorkomt!

Nog meer redenen

Het verbetert je concentratievermogen. Yoga doe je optimaal wanneer je je concentreert. Vooral in het begin is dit zeker niet eenvoudig. Dat zorgt ervoor dat mensen helaas snel afhaken in deze fase. Echter, als je volhoudt en doorzet, help je je concentratievermogen te vergroten. Je focus wordt namelijk scherper en dit kun je vervolgens weer doorvoeren in je dagelijkse leven.

Een grote bijkomstigheid is dat je lichaam soepeler en sterker wordt. Door de regelmatige beoefening van de fysieke yogahoudingen werk je aan soepelere spieren en bindweefsels. Je spieren worden met beleid opgerekt en sterker gemaakt. Tevens verbetert het je lichaamshouding

Wat ook niet onbelangrijk is, is onze slaap

Slaap is super belangrijk en het is een van de eerste dingen waaraan je merkt dat je minder goed in je vel zit. Soms merk je dat je niet goed in slaap komt, ben je aan het piekeren over van alles nog wat, slaap je onrustig en draai je veel of je wordt moe wakker. Yoga helpt je beter om te gaan met alle drukte in je dagelijks leven en de prikkels van buitenaf. Het helpt je meer rust te kunnen vinden en je gedachtes even te parkeren. Een betere bewustwording van jezelf en de wereld om je heen.

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt en wil je ervaren wat yoga met jouw lichaam en geest kan doen? Volg mijn yogalessen, laat je meenemen in de flow en ervaar wat yoga nog meer kan doen voor jouw lichaam en geest.
We durven te wedden dat je dit ook leuk vindt

Laat een reactie achter

REN MET TEN!FACEBOOKINSTAGRAM