BLOGLIFESTYLE

Zit jij in je blinde vlek?

Geschreven door Steffie Endeman 13 augustus 2018 0 reacties
Mooie berglandschap

Soms werk je je een slag in de rondte en gebeurt er van alles, maar kom je niet in de richting of nauwelijks in de buurt van je doel. Het kost ontzettend veel energie, maar in feite gaat je levenskwaliteit er niet op vooruit. 

Blinde vlek?

We beoordelen anderen vaak op hun gedrag en onszelf op onze gedachten en intenties. We schrijven geluk toe aan ons zelf en dingen die verkeerd lopen aan een ander. Daarmee hebben we gelijk eigenlijk al de blinde vlek te pakken. We vinden onszelf vaak beter, minder saai, eerlijker of origineler dan anderen. Zelfs als we oog in oog komen te staan met de realiteit blijft zelfoverschatting overeind. De reden hiervoor is dat we succes graag toeschrijven aan eigen kunnen, als iets mislukt dan wijzen we graag naar de omstandigheden of iemand anders.

Blinde vlekken hebben we allemaal, we kunnen onszelf een hoop wijs maken:

 • ”Zal ik toch straks nog even langs de winkel gaan voor wat lekkers?”
 • ”Ik heb al de hele week gezond gegeten en heb vandaag zelfs de vlaai afgeslagen!”
 • ”En met wat lekkers vanavond op de bank, kom ik wel meer tot rust.”
 • ”Ik ga morgenvroeg wel even sporten, dan sport ik het er wel weer af.”
 • ”En ik wilde vorige week ook al wat lekkers halen en toen deed ik het ook niet.”
 • ”Oooh en dan kan ik ook vanavond gezellig met mijn partner op de bank zitten, maken we het extra gezellig met wat lekkers!”
 • ”Het is zelfs in de aanbieding, ik eet alleen vanavond wat lekkers en daarna weer helemaal gezond!”
 • ”Wauw – vanavond kom ik echt helemaal tot rust en ga helemaal ontspannen met mijn zak chips!”

Het is veel praktischer om aan de slag te gaan met ons gedrag, maar daar heeft ons brein vaak 101 excuses voor paraat waarom wij dat niet hoeven. Al die excuses ‘beschermen’ ons eigenlijk tegen onszelf, waardoor we lekker doorgaan met waar we mee bezig waren. Dit gedrag brengt je niet waar je wilt zijn, je werkt je dus een slag in de rondte maar de verkeerde kant op.

Daarnaast helpt onze omgeving vaak ook niet mee aan onze goede voornemens. Kijk eens kritisch naar je omgeving. Zijn er veel mensen om je heen die jou naar een hoger plan kunnen/willen trekken, of willen ze liever dat je blijft zoals je nu bent en willen ze dat je niet zo moeilijk, gek doet?

Slachtoffer?

Vaak zien we onszelf als slachtoffer, van het drukke weekend vol met afspraken, of van een te drukke werkweek waarbij we geen ontspanning hebben genomen. Door drukte en stress vergeten we om tijd voor onszelf te nemen, om te ontspannen en even rust te vinden. Het niet vinden van rust moet gecompenseerd worden, vinden we zelf, en dat doen we in de slachttofferol.

Denk bijvoorbeeld eens aan een emotionele koopbui, het is vrijdagavond en voordat je naar huis rijdt besluit je om nog even langs de supermarkt te rijden. Je haalt je lieveling chips, chocola en/of ijs en rijdt vervolgens door naar huis. Om de dag erna te balen en op maandag weer te beginnen met onze goede voornemens.

Dus hoe zielig je jezelf ook vindt, hoezeer je ook vindt dat je het recht hebt om te klagen – het enige dat je kunt doen is dit:

 1. De situatie accepteren, want dat is de enige logische reactie.
 2. Als je de situatie wilt en kunt veranderen in de toekomst, een stap zetten om het beter te maken.

Kom uit die comfortzone!

Nadat je de situatie hebt geaccepteerd en besloten hebt deze te willen veranderen. Is de volgende stap: stap je uit je comfortzone. Dit doe je zelf of met hulp van bijvoorbeeld een psycholoog, coach, personal trainer of diëtiste. Iemand anders kan jou helpen om kritisch naar jezelf te kijken op een veilige manier. Zo iemand helpt jou om je gedrag te veranderen, zonder oordeel en helpt je tot inzichten komen om een verandering in gang te zetten.

Ook kan discipline helpen om meer te krijgen wat je graag wil hebben. Discipline ontwikkelen klinkt alsof je jezelf ‘dwingt’ om dingen te doen die je niet wilt doen en dat klinkt natuurlijk het tegenoverstelde van dat wat je wil. Toch is het precies andersom. Omdat je zonder discipline constant dingen doet die niet goed zijn voor later.

Als je geen of weinig discipline hebt dan:

 • Eet je ongezonder, waardoor je je ongezonder gaat voelen.
 • Werk je niet aan taken die je toekomst beter maken.
 • Run je je huishouden minder goed waardoor je levenskwaliteit lager is.
 • Zit je liever op de bank dan dat je sport.

Welke stap ga jij vandaag zetten om uit je blinde vlek te komen?
We durven te wedden dat je dit ook leuk vindt

Laat een reactie achter

REN MET TEN!FACEBOOKINSTAGRAM